CellFX Trading

Forex trading, Indexek, Commodities, taktikák, önfejlesztés - avagy tanuljunk tőzsdézni a válság hónapjaiban!

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

FX Trading, tőzsde

2008.12.22. 23:24 stormFX

A medvék köszönik, jól vannak

Címkék: gbpusd eurusd spectator downtrend

A karácsony előtti utolsó hétfő nem sok érdekességet tartogatott számunkra, bevallom, trédelés helyett én is inkább karácsonyi ajándékok után kajtattam szeretett családom részére. EUR/USD-t nem figyeltem, GBP/USD-n valid jel nem jött, csak egy kajla háromszöget lehetett megjátszani biztosra. Először azonban nézzük az SP500-at, ami ma szokatlan trendszerűséggel mozgott (azaz nagyon pontosan meghatározható volt a mai target).

SP500:

A jobb érthetőség kedvéért nézzük először az SP órás chartját.

 

A légyfing méretű számok miatt leírnám a lényeget: A chart december 5. óta ábrázolja az indexet, tehát lényegében 5.-e óta uptrendben vagyunk. A mélypont 739 volt, innen indultunk felfelé, a csúcs pedig ~920, ezt többszöri próbálkozásra sem tudtuk áttörni. A kérdőjel természetesen a mai nap.

      Az SP körülbelül 2 napja trendel lefelé, de ez nem jelenti azt, hogy megtörte volna a nagy uptrendet, csak egyszerűen közelít a támaszvonalhoz. A többi piaci esemény (Toyota hírek, NASDAQ -3% stb.) miatt várható volt, hogy az amcsi piacokon is esés lesz. Lényegében csak annyit kellett csinálni, hogy az utolsó két nap esését behúzni egy channelbe (csatornába). Az uptrend támasza és a csatorna alsó vonalának metszete megadta a targetet, ami 855 volt, de arra azért nem számítottam, hogy ma el is érjük.

Nézzük, mi történt!

(itt nagyban)

      Hoppá hoppá, a nap végére elértük a targetünket, sőt, megpattantunk a támaszvonalról! Tehát nem kizárt, hogy folytatódik az uptrend, ez majd eldől a következő napon. Lássuk 5Mines felbontásban, ezt hogy lehetett volna megjátszani.

(itt nagyban)

      A beszállást érdemes volt még nyitás előtt, 15:00kor megejteni, tökéletes jel jött shortra. Mivel volt egy meghatározott targetünk, ezért érdemes volt a take profitokat több részre bontani. Az SP500-at a Thinkorswim nevű progival trédelem, ahol erre igen egyszerű lehetőségünk van: csak beadunk egy ellentétes ordert bizonyos számú lottal, és annyit fog zárni. Esetünkben, mondjuk 10-es lottal szálltunk be 885-nél shortba. Első take profitunk 875-nél volt, mert RSI itt mutatott elsőször oversold szintet. (Tehát itt beadtunk egy BUY ordert mondjuk 3-as lottal.) A második take profit 869-nél, szintén RSI oversold. (Szintén BUY 3-as lottal.) A harmadik take profit kicsit trükkös volt, mert ugyan RSI előbb volt oversold, mint 855, de érdemes volt várni, mert már igen közel voltunk a trendvonal aljához, és ezt mások is érzékelték még rajtunk kívül, illetve ilyenkor az árfolyam gyakran "odavonzódik" a támaszhoz. Nemsokára meg is lett a várakozás eredménye: a 855-ös exitünk simán meglett (BUY 4-es lottal), kicsit túl is szaladunk a támaszon 852-vel, így mindenki biztonsággal tudott profitálni :D. Keménycsávók be is longolhattak a 852-ről nagy retrace-re számítva, hát, végül is jel jött, és holnap ki is derül, mennyire lett igazuk. :)

GBP/USD:

      Vulgárisan szólva lófasz jel se jött ma egész nap, shortolni ugyan lehetett volna, de a jel invalid volt, és ugye szabály szerint csak valid jelre kötünk. :) Na azért lett volna egy szép háromszög, amit úgy látszik nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy figyelni kell, mert mindig bejön. Nézzük: 

(itt nagyban)

      Amint az látható, a nagy beesés után (amire nem jött valid jel) retrace következett, kettő is. Az 1.4840-es szintet az Úristenért nem akarta áttörni. Háromszöget kétféle módon lehet megjátszani. Az egyik, hogy megvárjuk, amíg nagyon összeszűkül, és alá-fölé pár pippel teszünk egy Buy Stop / Sell Stop ordert. A Buy Stopnak a stop lossa a Sell Stop, A Sell Stop stopja a Buy Stop. Így nem szívjuk meg, mint ahogy itt is történt volna, mert végül áttörtük az 1.4850-et, de csak egy gyertya erejéig, aztán esni kezdett az árfolyam. Másik módszer hogy megvárjuk, merre tör ki a háromszögből és arra kötünk. Ez lanyhább piacon jó módszer, de múltkor az USA-beli FOMC meeting hírek kijövetele után nem lett volna célravezető, mert akkor kb. 1 perc alatt 50 pipes emelkedés volt és eléggé átkoztuk volna magunkat :D Nos, itt a várakozós módszer lett volna működőképes, mert igazi beesésre várni kellett egy kicsit, de azért megtörtént. RSI itt nem segített az Exit meghatározásában, ezért hagyatkozhattunk a jó öreg .50-re és .00-ra végződő árfolyam szintekre. Az 1.4750-et simán elérte, viszont az 1.4700-et nem, tehát aki erre játszott megszívta, kivéve ha okosan a gyertyák tetejéhez csúsztatgatta a stopjait. Szemfüles egerek észrevehetik, hogy ez nem is csak háromszög, hanem akár dupla bottomnak is vehetnénk, de tájékoztatom őket, hogy nem lett az, 1.4822-őn kisimult az árfolyam.

Itt a vége, fuss el véle!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cellfx.blog.hu/api/trackback/id/tr6837575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stormFX 2008.12.23. 10:59:30

A délelőtt egyelőre izgalmaz nélkül telik, GBP/USD halott, EUR/USD halott. Viszont SP marketen kívül is megy fel (futures mutatja), ilyen emelkedéssel elsődleges targetünk 890, de a 900 is meglehet! Figyeljünk oda délután!

stormFX 2008.12.24. 19:50:29

Nos a medvék maradtak, SP nem ment fel csak 878-ig, onnan vissza a 850-es támaszig.
süti beállítások módosítása