CellFX Trading

Forex trading, Indexek, Commodities, taktikák, önfejlesztés - avagy tanuljunk tőzsdézni a válság hónapjaiban!

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

FX Trading, tőzsde

2009.01.03. 11:44 stormFX

Új Év, új remények

Címkék: uptrend success failure sp500

Köszöntök minden kedves olvasót immár 2009-ben!

Úgy látszik, a sikeres média-agymosás következtében sikerült elhitetni amerikai barátainkkal, hogy nincs itt semmiféle válság, a gazdaság dübörög, vegyünk fel annyi kölcsönt amennyit bírunk, Buffet bátyátok is vásárol, nincs itt semmi probléma. Ennyi elég is volt a befektetőknek, rendesen feltolták az árakat az indexekkel együtt. Dow 9000 pont felett zárt, SP 934-en, SP Futures is áttörte a 920-at, és 932-ről fordult vissza. Devizákat nem nagyon néztem, de igy visszanézve mindenhol és minden fronton erősödött a dollár. Nézzük helyette az SP-t részletesen!

SP500 Futures:

 

(itt nagyban)

 Bob bácsikátok a következőket csinálta. Amikor a ketrecéhez odatolták a számítógépet, látta, hogy uptrend van kialakulóban, azaz minden adott egy jó kis longhoz. Makogás közepette ezért 901.50-on betolt egy longot, de mivel stop nélküli long az Jenőke taktika, ezért a stopját az előző swing low alá, tehát 895-höz tette. Kicsit rázta a rácsot amikor elindult a kereskedés, mert látta, hogy beszakad az árfolyam és már kicsit átkozta is magát, hogy nem várta meg a nyitást, amikor az ápolók kiütötték a ketrecébe vezetett árammal. Az esés azonban, mint utólag kiderült, csak erőgyűjtés volt, és Bobbal ellentétben a pozíciót nem ütötte kis a stop. Ehelyett szárnyalásba kezdett az index. Bob tehát taktikázni kezdett. Az első exitet az RSI overbought szinthez helyezte. Ez kb. 910-nél következett be, valljuk be, vannak napok, amikor nagyon örülünk 8.5 pont emelkedésnek. De azonban Bob azt is észrevette, hogy hiába overbought az RSI, az MACD mozgóátlagai még bizony nem érnek össze. Ez csak jóval később, 915-nél következett be. Bob ide helyezte a második exitet és már várta a jól megérdemelt banánt. Azonban az emelkedés továbbment és Bobnak eszébe jutott, hogy 920-nál van egy ellenállásunk. Bob azt is látta, hogy az összes többi index is emelkedik mint a barom ezért olyan nincs hogy ne érjük el a 920-at. Úgy okoskodott, hogy ha elég erős az ellenállás, akkor ismételten lepattanunk róla, és lefelé rally lesz, akkor a maradék pozíciói kimennek 915-ön és még mindig jár neki egy tonna banán. Azonban titkon arra gondolt, hogy hiába a sok hülye, akik 920-on már shortolnak, ha egyszer a piac emelkedést diktál. Bob sosem szeretett a ventillátorral szemben hugyozni, mert a csimpánz bunda egyébként is büdös, hátha még rászárad a vizelet. Hangosan rikítozott amikor elértük a 920-at. Azonban az esés elmaradt. Bob pontosan erre számított. Az uptrend pedig folytatódott tovább. Bob még a 920-on longolás gondolatával is eljátszott, de aztán eszébe jutott, amikor az ápolók elektrosokkolták az asztalon amikor szabályt szegett, így hát ezt a gondolatot elvetette. Inkább ült a gép előtt és gondosan rakosgatta fel a stopokat. A nap végére még nagy emelkedésre számított, de az eladók győztek, így Bob 930 körül szállt ki a maradék poziciójával. Szép sikertörténet, mi?

Akkor most nézzük, mit csináltam én, az ember, aki csimpánzzal ellentétben érzelmi befolyásolás alatt áll. Addig stimmel a dolog, hogy 901.50-en longoltam, és a stopot 895-höz raktam. Igen ám, de nyitáskor a zuhanás megijesztett, és a stop előtt kb 1.5 ponttal kivettem a pozimat. Miért? Jó kérdés! Hogy tetőzzük a dolgot, 899-en még shortoltam is. (Szabályok a napi egy trade-ről?) Azt hiszem, egy Marketwatchon olvasott szalagcím ijeszthetett meg, kb. stocks falling in the beginning, vagy valami ilyesmi. Na innentől kezdve már ismerős lehet a történés. 909-en újra short, de programkezelési hibák miatt gyakorlatilag lezártam a 899-es shortomat. Hála istennek! Olvasgatom a fórumokat. Mindenki azt hajtogatja: á, ez csak ideiglenes emelkedés. Á, ez csak lufi. Á, ez majd kipukkad. Oké. De mikor? Olvastam véleményeket, hogy a rally folytatódhat akár január 21-ig is (Obama hivatalos beiktatása). Ja kössz... addig üljek itt és várjak a shortra? Egyátalán miért short? Trade what you see! Így aztán elhatároztam, hogy 917-en longolok. Stopom is volt 915-ön, ha esetleg leszakadnánk a pincébe, akkor egyből tudjak irányt váltani. Gyakorlatilag itt is egy háromszög alakult ki, aminek felső oldala a 920-as vonal volt. (Habár indexeknél a háromszögek kevésbé működnek.) A leszakadás nem következett be, sőt emelkedtünk. Közel raktam az egyik stopot, 922-őn kiszálltam. Így képes voltam legalább a veszteség egy részét megspórolni. Következő pozim long 927-en volt. Arra számítottam, hogy ugyanaz fog történni, mint december 31-én, csak emelkedésben. Target a 950! :D Nos tényleg baromi nagy harc volt a végén, de az eladók győztek. 932-ről elég hamar leestünk 928-ra. Itt is elkövettem egy hibát, és technikai okok miatt nem tudtam időben kiszállni, csak 928 körül. Valamint még löktem egy shortot, csak úgy az esés kedvéért (szabályok?). Igaz, ezzel a shorttal most jól állok, de ki tudja, hol nyitunk hétfőn. A dolgokat elnézve egy elég erős bika piac van kialakulóban. Ja, az eredményekről: Ha shortom jó lesz, akkor leszek breakeven-en, esetleg némi pluszban. Tehát a kapkodás megint elnyerte méltó büntetését. Ki sem merem számolni, hol lennék, ha tartom a 901-es longot.

Tanulságok:

- Mindig az első elgondolás a jó!

- Tartsd magad a szabályokhoz!

- Ne trade-elj hírek alapján! Főleg ne a buzi Marketwatch szalagcímei alapján, amit naponta 5-6-szor átírnak, gyakran homlokegyenest más irányba. Egyedül a hírhez tartozó kommenteket érdemes olvasgatni, akadnak értelmes emberek.

- Gondolkodj Bob, a csimpánz fejével! Bobot nem befolyásolja az emberi érzelem, nem olvas újságot, nem mossa az agyát a tévé, csak trédel az alapján, amit lát. Eddig még mindig ő jött ki nyertesen a dolgokból!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cellfx.blog.hu/api/trackback/id/tr27854897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edömér666 2009.01.03. 13:03:20

Trade what BOB sees! :D
EEEEEEEEEEK EEEEEEEEEEEEEEEEEEK!
süti beállítások módosítása