CellFX Trading

Forex trading, Indexek, Commodities, taktikák, önfejlesztés - avagy tanuljunk tőzsdézni a válság hónapjaiban!

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

FX Trading, tőzsde

2009.03.07. 18:36 stormFX

Number Of The Beast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Tréderek!

A pénteki napon megdöngettük a Pokol kapuját, de egyelőre nem nyertünk bebocsátást. Viszont ami késik, az nem múlik!

 

S&P 500 Futures (/ES)

     Akik rendszeresen olvassák a blogot, azok tudják, hogy az ES-t rövid távon 666-ra vártam, kevésbé technikai, semmint inkább kabbalista-okkultista szempontok szerint vezérelve. Ami azt illeti, most sem kellett csalódnunk.

 

(nagyban itt)

     Ugyebár két főbb gazdasági adatunk volt péntekre: Non-Farm Payrolls és USA Unemployment Rate. Előbbire a forecast -647.000, utóbbira az igen optimista 7,9% volt. Én az új munkanélküliek számát legalább 700 ezerre, a rátát 8% vagy afelettire tettem, az új munkanélküliek száma varázslatosan -651 ezer (véleményem szerint ez még mindig erősen manipulált adat), viszont az unemployment rate 8.1% lett. Erre a cseppet sem kedvező hírre szokás szerint buta rally volt a válasz, ES futures 685-ről 693-ig emelkedett, de ez a plusz el is olvadt az amerikai nyitásig. Itt érdemes megállni egy pillanatra, mert a múltkori nonfarm/unemployment adatok bejelentéséhez nagyon hasonló esemény zajlott le. Tőzsdenyitáskor brutál emelkedés, majd még brutálisabb esés. (Sajnos nem tudom megmutatni a chartot, mert 20 napnál régebbre csak napi charttal tudok visszamenni.) Tehát hasonlóra lehetett számítani most is, érdemes volt kivárni, hogy merre is megyünk valójában, nehogy a csúcson longoljuk be a kamu emelkedést. Ennek tudatában voltam, mégis kissé kapkodva játszottam meg ezt hírt. Nyitáskor kisebb lecsorgás volt, 687 alatt is voltunk, ezért beállítottam egy 688.50-es limitáras short-ot két kontraktussal. Nyilván a stop nem kerülhetett 691-re, mert az előző swing high magasabban volt, 695 alatt. Viszont, gondolva a felfröcskölés lehetőségére, inkább nem tettem be stopot - ez egy elég buta hozzállás, és senkinem nem ajánlom. Hamarosan fel is mentünk majdnem 700-ig. Félő volt, hogy elérjük a kövekező pivotot 706-on, és az már nekem túl sok veszteség címszóval zártam a pozíciót, majd kicsit félretettem a trade-et. Amikor visszanéztem 30 perc múlva, láttam, hogy alaposan lecsorogtunk már a 691-es pivot alá. Jelünk is jött, targetünk is volt, hát mondom üsse kő, rohadjon meg ez a szar beshortolom ismét, 3 kontraktussal. A továbbiak már kiderülnek a chartból, elértük az 5min S1-et, valamint a 666-os targetet is, ahol mindenki zárta a shortokat, és egy kellemes rally-val zártuk a hetet. (Csak én gondolom, hogy a 666-os célár nem volt véletlen?)

Mi volt a hiba?

- Eleve ilyen horderejű gazdasági hír alatt nem javasolt tradelni, hacsak nem kötél idegzetünk van, illetve egy jó, scalpolásra alkalmas programunk. Először várjuk ki, mi az irány, és ha tiszta, akkor szálljunk be.

- Mindig használjunk stopot. Ha lett volna stopom 691-en, vagy akár 695-ön, akkor is kevesebbet vesztek, és később újra beszállhatok; most viszont érzelemből szálltam ki 697 környékén.

- Ha nem veszem ki a pozíciót, és megvárom a lecsorgást, akkor nem lett volna veszteség sem. Ez oké, csak most éppen lehet hogy szerencsénk volt. Ugyanígy elmehettünk volna 715-ig is.

Tehát az első megérzés ismét jó volt (fel, majd le), a pozíció is helyes volt (688.50-en short), csak az order beadásának ideje nem volt megfelelően megválasztva. Nos a lényeg, hogy profittal sikerült a mai napot zárni, az időzítést leszámítva sikeresnek könyvelem el ezt a trade-et is.

EUR/HUF

     A pénteki nap némi enyhülést hozott a forintnak, ez talán köszönhető a fentebb említett adatoknak is, 316.97-nél nem mentünk tovább, és nap végére egészen 312-ig sikerült erősödni. Továbbra is úgy látom, hogy a 309-310-es szint támaszként funkcionál, és 306-nál lentebb nem megyünk rövid távon, de ne legyen igazam!

ADM

     Nézzünk rá a tuti tippnek beajánlott mezőgazdasági cégünk részvényeire: egyelőre semmi extra, kedden volt 24.96 (alját úgy 25-re tettem amúgy), majd pénteken 27.1-en nyitott, de a híreknek köszönhetően le is csorgott 25.5 alá. Paff. 25-ön venni, 27-en eladni elég profitábilis technikának tűnik.

Jabil Circuit, Flextronics International, Sanmina-SCI

    Akinek ismeretlenül csengenének a fenti nevek, azoknak elárulom, hogy ezek a multinacionális cégek az elektronikai bérgyártás (EMS) elismert képviselői. Világszinten többszázezer embert foglalkoztatnak, és főleg high-tech szektorban utaznak - elektronikus mérőműszerek tervezése és gyártása, mobiltelefongyártás, számítógép összeszerelés, set-top box, digitális műholdvevő, wireless kommunikációs rendszerek és még sok egyéb.  Ha alsó kategóriás Nokia telefonod van, vagy HDD-s műholdvevőd, esetleg IBM asztali számítógéped, neadj isten Maxtor winchestered, akkor esélyes, hogy azt valamelyik fenti gyárban berhelték össze neked. Talán olvasóim közül is dolgoztak páran ezekben a "droidgyárakban", ahol jellemző a folyamatos műszak és a minimálbéres fizetés, mindamellett természetesen a legfontosabb "befektetőink profitjának maximalizálása", ahogy az a brosúráikban szerepelni szokott.

   

     A Jabil (JBL) vészelte át a legjobban a dotcom-lufit: a kipukkadás után a 68-as csúcsot még egyszer meg tudta közelíteni, 2005-ben még 40 dollár körül forogtak a részvényei. Azonban a válság a Jabilt sem kímélte, holott a másik kettőhöz képest elég jól tartotta magát, azonban a két héttel ezelőtti 6 dollár feletti árról majdnem sikerült lefeleződnie: 3.26-on állunk jelenleg. (Talán emlékeznek még az olvasók a tiszaújvárosi Jabilbeli elbocsátási hullámra-  ott kezdődött a további zakó, persze nem abból kifolyólag.)

 

A Flextronics (FLEX) már nem volt ennyire ügyes, igaz 44-ről még 20-ra sikerült visszaküszködnie magát. Közben bekebelezte a Solectront, és évekig stabil teljesítményt nyújtott, de a válság őket is megrendítette, két hete nézett be a lélektani 2 dolláros szint alá.

De a csúcs a Sanmina (SANM), a kétezres évek sztárpapírja.

 

      Tipikus, egyetlen nagy bubornyákos buborék az egész, ami a lufi kidurranása óta még csak megközelíteni sem tudta az eredeti értékét. (A chart nem egészen pontos, hallottam, hogy jóval 100 dollár felett is tradelt.) 2003 óta lényegében a lélegeztetőgépre kapcsolt, kómában fekvő páciens állapotában leledzik. Február óta a 40 centes "árfolyamáról" még lefeleződött, jelenleg 19 centért kínálják, kíváncsi vagyok, azt a tömérdek gyárat és berendezést ki veszegeti meg kilóra. Ez aztán a profitmaximalizálás! Nyugodjék békében.

Mindenkinek kellemes hétvégét kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cellfx.blog.hu/api/trackback/id/tr1987813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása