CellFX Trading

Forex trading, Indexek, Commodities, taktikák, önfejlesztés - avagy tanuljunk tőzsdézni a válság hónapjaiban!

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

FX Trading, tőzsde

2009.06.18. 18:17 stormFX

Inside and outside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Olvasóim!

     Mai postomban ismertetnék egy általam nemrégiben tesztelt stratégiát, amely főleg devizáknál, legfőbbképpen személyes favoritomnál, a GBP/USD-nél működőképes. Továbbá kitérünk a következő hét várható eseményeire is!

 

Inside Bar, Outside Bar

     Mi is ez a stratégia? A technika a japángyertya alakzatokon, annak is egy speciális fajtáján, az inside és az outside bar-okon alapul (máshol a neve Bullish/Bearish Engulfing). A jobb szemléltethetőség kedvéért nézzünk egy képet.

 

 

 

 

 

 

 

  

     A karikában egy klasszikus inside bar-t láthatunk. Tehát a lényeg, hogy egy olyan, két gyertyából álló alakzatot találjunk, jellemzően downtrend alján vagy uptrend tetején, ahol az első gyertya kanócokkal együtt jelentősen meghaladja a második gyertya méretét (szintén kanócaival együtt), ezzel az első mintegy "magába zárja" a másodikat, ezért inside bar. Ennek fordítottja, amikor a második gyertya nagyobb, mint az első, az értelemszerűen az outside bar.
     Amennyiben ez az alakzat formálódik, figyelmünket a harmadik gyertyára kell helyeznünk. Ha a harmadik gyertya valamelyik irányban túlér a második gyertya kanócán (ez fontos!), abban a pillanatban pozícióba lépünk. A stopunk minden esetben az első gyertya lowja (longnál), vagy highja (shortnál). Fontos kitétel továbbá, hogy az inside bar nem egyenlő az automatikus longgal, mint ahogy az outside bar sem a shorttal! Sőt, tapasztalataim alapján az outside bar igen erős long jelként is tud működni.
     Figyelembe kell vennünk azt is, hogy ez a taktika kifejezetten M15-ös, vagy hosszabb időtávon működik jól! M5-ön is lehet próbálkozni, de a sok zaj miatt kevés sikerélményt fogunk elkönyvelni. Egyébként is, ahogy az ember egyre tapasztaltabb róka lesz, úgy lépeget egyre feljebb és feljebb az időtávokon, hogy az erdőt is lássa, ne csak a fákat. Én az M15, de inkább az M30-as és a H1-es időtávokat ajánlom. Nagyon jó a napi chart is!

     A taktikához hozzátartozik egy 8,3,3 beállítású Stochastic nézegetése is. Ha a Stochastic túlvett (80 feletti), ne vegyünk, ha túladott (20 alatti), ne shortoljunk. Tapasztalataim alapján a stochasticot mankónak lehet használni, de nem mindig jön be - simán vannak 200 pipes rally-k akkor is, amikor a stochastic már 85 és akkor jön be egy inside bar. Szóval mindig az aktuális chartot nézzük és az alapján vonjunk le következtetéseket!

Egy hátránya van ennek a taktikának: nincs jól meghatározható exit. Többféle lehetőség is van, stílusunktól, kockázattűrő képességünktől függően. Vagy nevezetes szinteket adunk meg exitnek (00 és 50 végződésű szintek), vagy 20-30 pipre limitáljunk az egyszeri profitot (nagyon sokszor működik!), esetleg a következő inside/outside bar felbukkanásáig tartjuk a pozíciót, vagy elmegyünk a legközelebbi támasz/ellenállásig. Nincs olyan taktika, ami minden szituációban jó lenne, ezért javaslom mindenkinek a gyakorlást, egy idő után szó szerint rá fog érezni a dologra!

 25. hét várható eseményei

     Szeretnék bevezetni egy előzetes elemzést, amit mindig vasárnap tennék közzé az elkövetkezendő egy hét eseményeit figyelembe vevő, valamint az elmúlt egy hét eseményeit taglaló elemzésként. Lesz kis fundamentális elemzés a hírek miatt, de főleg technikai elemzés lesz rövid- és középtávra. Igyekszem nem baromságokat írni :)

 Nézzük a főbb, jövő hétre várt bejelentéseket!

http://www.dailyfx.com/calendar/

     A legérdekesebb dolog talán a szerdai New Home Sales lesz, valamint a Durable Goods Orders. Előző a prognózisok szerint emelkedni fog, ami talán némi optimizmusra adhat okot, viszont utóbbi eshet, ami az autógyártók termelés-csökkentésével állhat kapcsolatban. Ugyancsak szerdán lesz kamatdöntés is, bár nem sokan várják, hogy a 0.25%-os rátát bármerre is eltolja a FED. Csütörtökön USA GDP és Jobless Claims, pénteken pedig rengeteg Personal Consumption adat. Tehát lesz minek megmozgatnia az USD-t!

EUR/USD

     Sokan észrevették, hogy EUR/USD-nél napi charton fej-vállak alakultak ki és már előre örültek a letörésnek. A probléma az, hogy ez a letörés (még) nem történt meg.

(nagyban itt)

     Ahogy távolodunk egyre messzebb, úgy vehetjük észre, hogy itt bizony nagyon kemény emelkedő trendben vagyunk gyakrolatilag március 10. óta. Volt azóta egy fellángolás, amit visszavertek, így nem lett dupla bottom, de április 21 óta megint csak folyamatos emelkedésben vagyunk. Ez mondjuk most kissé megtört a fej-vállak miatt, de elképzelhetőnek tartom, hogy csak az emelkedés vesz egy lankásabb tempót. Ebben nem lehetünk biztosak, mert ugyan pattantunk a nyakvonalról, de az utolsó két spinning top formáció elég gyenge konfirmáció. Ha letörünk a nyakvonalról (1.3800), akkor elsődleges célár
- bal váll alja szerint: 1.3450,
- fibonacci szintek szerint: 1.3475,
- kőműves számok szerint: 1.3300.

A letörés elmaradása esetén a célár természetesen
- az előző csúcs szerinti 1.4300,
- a kőműves szám szerinti 1.4400,
- távolabbi célárunk a korábbi csúcsok, pontosabban az 1.4700!

(nagyban itt)

Érdemes megfigyelni a csúcsok közötti összetartást, ami haloványan ugyan, de egy háromszöget formáz. Kitörés várható?

GBP/USD

(nagyban itt)

     Kedvenc devizapárom nem úgy tűnik, mint aki zsákbamacska(levest) árulna: kőkemény uptrend, háromszögelődés, elszállás! Úgy látszik, nem hiába dolgoznak a londoni kőműves testvérek. A mágikus 1.666-os szint áttörése elképzelhető, hogy már a holnapi Újhold idejére van pozicionálva, de lehet, hogy majd csak a növekvő Holddal együtt fogjuk megtapasztalni.

/ES (S&P 500 Futures)

(nagyban itt)

     Elviekben az ES Futures-nek sem lenne nagy meglepetést okoznia. Stabil uptrend, kis lefele korrekció (nézzük az utolsó három piros gyertyát!) után erőteljes emelkedésre számítok! Célár minimum a 950, de itt lenne már az ideje az áttörésnek, és megkóstolgatni a novemberi 999-es szintet. Szépen mutatna a 666 után! 900 alá abszolút nem várnám a közeljövőben.

ADM

     Végezetül itt van kedvenc mezőgazdasági cégem, az ADM, amit Brice barátom ajánlgatott nekem nagy hévvel Tokióból, és azóta már 45 dolláron kellene lennie. Nos, még nincs ott, nem is lesz egyhamar, viszont erőteljesen háromszögelődik - talán hónapok után képes lesz áttörni a 30 dolláros ellenállását? Hihetetlen eredmény lenne!

(nagyban)

     Itt a vége fuss el véle! Nem ígérem, hogy rendszeres posztolás lesz, de heti elemzések és persze napi trade-ek, ha vannak, azok felkerülnek, képpel illusztrálva.

Mindenkinek jó kereskedést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cellfx.blog.hu/api/trackback/id/tr841193835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása